SIRAP BANDUNG COCKTAIL, sedapnyeeee

Salam readers..

rasa pagi bebute cenggini nak berblogging pasal resepi.. apehal la dia ni.. pagi nak semangat sangat ni nak berkongsi menu di bulan ramdhan ni.. tak payah pergi bazar yang belum tentu tahap kebersihan die terjamin.. selalunye, kalau dah mask dalam kadar yang banyak apa pun dah tak amek kira dah.. air pun tak di masak dak.. terusnye buat air.. korang pun minum sedap jek.. malam2 sakit perut..

selalu korang minum air bandung biasa2 jek kan.. paling hot pun bandung soda, or bandung cincau, or bandung cendol.. eh ade ke???? ok pagi ni aku ada resepi baru yang aku buat semalam.. puihhh tapi baru nak kongsi hari ni.. yup!!! mustilah!!! kita kena cuba dulu.. *try try..u wont die* eh bukan.. *try and error* pun bukan.. tapu try dulu sedap ke tak baru boleh kongsi ngan orang lain..

mula2 kita kena tau bahan2 dulu..
1 tin cocktail buah
1 tin suju sejat (tak kesah la F&N ke Ideal ke sebat jek)
sesudu sirap gula rose (bau rose yg wangi tau)
1 cawan air(nak panas boleh, sejuk pun boleh)
ais kiub yang banyak

ni la buah kotel tu.. tapi yang laici tu jangan la kau sumbat..
laici tu buat la air laici..kan tak jadi macam minaci..suma kau letak..

ok pas tu kita aku bagitau macam mana nak buat nye:

1. amek jug, senduk.. letakkan kat atas meja.. eh, kau pakai apron dulu tau.. bukak tin buah, bukak tin susu sejat..
2. masukkan sesudu sirap gula rose.. kalau nak merah kau letak dua sudu.. nak merah lagi kau amek inci merah buat kek, then kau letak..
3. amek air secawan masukkan dalam jug, baru larutkan dengan sirap.. masukkan buah cocktail tu dengan air dia sekali.. baru sedap..
4. kau kacau dengan slow motion supaya buah2 kat dalam jug tu tak pening.. baru kau masukkan susu sejat.. kacau sehingga rata..
5. untuk di hidangkan, letaklah ais kiub.. sejuk dan menyegarkan..

 selalu buat cocktail jek.. ni tuka cara k..

eh ni bukan sirap cocktail.. kau jangan letak cincau tau..
nanti rasa dah pelik aku tak bertanggungjawab!!!

Selamat Mencuba (^^..)

2 comments:

zUlaikha rAzak said...

kite baru buat bebrbuka tadik!ngeee

aishah rahman said...

sedap kan.. nyummy...