TRAGEDI COMPUTING KU

salam..

hai readers.. rindu untuk mecoret sesuatu kat sini panjang lebar.. apa pun, aku tinggal 1 lagi paper untuk habis.. tapi kerinduan untuk mencurahkan idea dah datang.. ngeh3.. sebenarnya aku nak cerita pasal exam aku.. err 1 paper jek kot.. sebab paper yang 1 ni memang agak tak berape nak bagus sangat..

dah masuk dalam bilik exam tu dan dah mula pun exam, sekali baru teringat tak bawa kakulator.. ohh tidak.. masih boleh mengira dengan menual ke?? ni lah nama nya ujian.. agak2 korang, boleh tak korang mengira nombor2 besar tanpa menggunakan kakulator??? alahhh.. bugak2 upsr boleh tak kan korang tak boleh kan??

so ape aku buat???? dengan minat yang mendalam terhadap matematik masa form 5 aku praktikkan masa form 6 ni.. STPM weh tak bawak kakulator.. ni dah kira nazak.. padahal soalan tak susa mana pun.. tak macam add math pun.. jauh sekali dengan math T dan math S.. ngahaha... kelakar la aku ni.. jom wat soalan computing aku ni..kira sama2..

A 56k modem can transmit 56 000 bits per second. there are 8 bits in 1 byte. calculate the time taken, in minute to transfer a file of size 1 050 000 bytes from one computer to another using a 56k modem.

ok tu soalan dia.. mudah kan.. cuba korang kira tanpa kakulator.. yela lemak je otak asyik pakai kakulator.. cuba kira tanpa menggunakannya.. haha.. berpeluh2 aku di buatnya.. takot lupa teknik membahagi dalam bentuk manual.. lawak betul aku ni.. tapi ada soalan lagi yang memeningkan kepala.. atau aku ni yang jenis slow..

draw a flow chart which reads and prints the first numbaer that is multiple of 5 and is greater than 500. assume that the number is named multimediaNum and an initial value of integer 5 is read. hence, state the value of multipleNum.
ni soalan programming.. memang tak lepas dari math la kan.. aku konpius... multiple of 5 tu maksudnya sifir 5 yang :
1 X 5 = 5
2 X 5 = 10
3 X 5 = 15


or macam square root and cube root tu?? yang :

5 X 5 X 5 X 5 X 5 =.................sampai jawapan lebih dari 500??

yang mana 1 kah???

serius aku pening.. aku ada satu la paper pengajiam am 1.. soalan 46 hingga soalan 60 soalan kuantitatif.. pengiraan.. kalau keluar macam ni lagi serius aku pening.. kawan aku cakap yang 5 X 5 X 5 X 5 tu..cikgu pun cakap macam tu.. hai pening.. ke mungkin betol la aku ni yang slow sangat..

2 comments:

mohammad said...

salam ziarah

cik ika said...

ala..lame da ta blaja add math nie~~