Raya kembali..Al-kisah di sebaliknye Shawal...

Sempena bulan yang mulia ni..aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA,
MAAF ZAHIR DAN BATIN..
DENGAN INGATAN TULUS IKHLAS..
ku ucapkan untuk ahli keluarga,,sahabat rakan taulan, kekaksih(",), guru2, staff sekolah, dan semua umat islam..
seperti biasa asal puasa je mesti nak raya.. belum puasa pun dah shooting raya.. biasa la tu.. seperti biasa family aku akan balik kampung kalau bukan sehari mesti dua hari sebelum raya.. biasa lah tu je kampung yang aku ada..

persiapan sebelum balik kampung :

1) ketupat la..mesti kena anyam dulu.. aku tolong bapak anyam ketupat tak banyak, 100 biji jek..(mak aii,tangan da kejong ni..)
2) mesti la pakaian.. tapi nenek aku cakap,tak payah bawak baju, pakai je baju nenek yang banyak2 tu..peh, sedih.. tapi yelah kepala konkrit.. bawak jugak..
3) mekap..eh???perlu ke????haha..
4) berus gigi..paling penting ni..ade gak kalau ngadu kat nenek ni nanti die sumbat kayu sugi..jadi antu gusi nanti..
5) barang dapo untuk nenek.. penting ni.. petang raya da mula masak2..haha..tapi aku baru hidupkan kayu api dah membute..
6) servis kereta.. teringat dulu ondaway nak sampai kampung tayar meletop..haha..
pengajaran tahu..

al-kisah raya wak Basirah...

raya pertama je semua nak pakai baju sedondon..tapi bapak sangat tak nak pakai baju yang aku da gosok..sadis... plan mereka di raya pertama mahu serang rumah cik Arah(nenek aku punye mak,die nye sepupu, ha anak nye la tu..belit2 tak??) da semangat wajaa nak pergi ni..dalam ondaway, sesat..adeh..tak jumpe rumah..sampai2 jalan kelapa sawit.. memang nak kena ni salah bagi direction..tak apa..tunggu makhluk2 tu amek kami di tepi jalan ni..
sesat lah..sebaik tak panas..

tapi akhirnya sampai jugak.. seterusnya kami serang di rumah2 parit kaspan.. senang cite, uma nenek nya ipar duai.. haha..
sampai kat rumah tak berapa nak petang, terus membute.. penat mengalahkan orang yang mengdrive..erk???

raya kedua sebenarnya aku dah nak balik pasir gudang.. al-kisah tak jadi, so kami ikut diorg
beraya ke simpang kiri berterus..(????) ni kire nenek aku punya sepupu dan sedua pupu la.. ade ngam ngan buyot(moyang aku la!!kau orang bukan jawa mana tahu!!eececeh...) dari rumah ke rumah kami serang..macam2 hidangan di jamu..tapi kami tak pernah jemu.. sumbat je
semua.. haha..
makan sila makan..tapi pinggan aku gak yang basuh...

akhirnya sampai di rumah juga petang tu..adeh penat..oh ya..lupa aku nak cerita.. gambar kat atas tu sepupu aku..eryn.. die bawak bakal tunang.. ha!! petang tu da sampai kampung,
dia pun pergi ikut tunang dia balik kampung kat muar.. malam tu mereka semua sakit perut nak muntah.. tu lah melahap sangat.. jadi family sugus semua.. haha..

al-kisah aku nak balik....

pagi di raya pertama aku dan family balik pontian..walaupon atuk nenek tak ada..tapi family bapak ada.. beraya lah.. tapi sampai di pekan nenas..adeh..jalan jem.. berjam2 dalam kereta..nak amek mak anjang gi beraya sekali..tak apalah.. tido lagi bagus..
da puas beraya di teluk kerang, kami terus ke ayer baloi.. amek abang ngan kakak yang beraya di sana sumbat beramai2 dalam ini guni..haha..nak balik ya ampun..jem gila jalan.. dengan jalan yang baru sana sini..le sesat ni..tak apalah.. raya..setahun sekali..

baju raya aku..hehe


tentera meriam.. ini budak sangat degil..suke mengejutkan orang..
tapi nenek suke lah..bia ketek(monyet la) lari..
dont try this at home..nanti kastam datang!!!


4 comments:

emynur said...

spelling errors:
*shawal
*maff
*kekaksih
*konkrik
*nenekaku (cian nenek jd kaku)
*tunanh
*keayer
*meiam

aishah rahman said...

hehe..ok2..

zUlaikha rAzak said...

hahahahaha..emy sengal mate tajam!aishah jgn pedulik dy...haha

emynur said...

biase la..ko bkn x tau mate aku ni..b'sinar2..
ngahaha~