S.E.J.A.T.I


pada suatu hari di sekolah, seorang murid berkata kepada gurunya.
ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

pelajar : cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang? macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

cikgu: ok kamu ikut apa yang saya suruh. kamu pergi ke padang, kamu berjalan diatas rumput sambil memandang rumput didepan kamu. pilih yang PALING cantik tanpa menoleh kebelakang lagi walau sekali. dah petik rumput yang PALING cantik, bawa ke kelas.

apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun ditangannya.

cikgu : kenapa tiada rumput yang di pilih?

pelajar : tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang PALING cantik. memeang ada banyak yang cantik, tapi cikgu kata petik yang PALING cantik, maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang PALING cantik. mungkin ada di antara yang dibelakang saya tadi rumput yang PALING cantik tapi dah cikgu cakap tidak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

cikgu : ya, itulah jawapannya. maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu. kita patut hargai orang yang berada didepan kita sebaik2nya. jangan kita menoleh kebelakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku.semoga yang berlalu tidak berulang lagi. dan ingatlah orang yang PALING kita sayang itulah yang PALING cantik dan PALING baik. walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi.......

No comments: