Diet Seimbang=azam

salam..


hai readers..selamat tahun baru..waaa semalam lip lap lip lap ye kengkawan..saya juga tak boleh tidur di sebabkan keadaan semalam..tangan rancak menaip walaupun sebelah kanan ni dah berbalut..waaa...ni lah hadiah tahun baru saya..berlanggar dengan lori..acctually, saya yang langgar lori tu..coz lori tu x hidup pun..ntah tetibe brek moto ni tak makan(habis,dia makan apa?)..mm ceritanya begini...(tetibe ade skrin besar tayang flashback)


saya nak pergi kedai balik dari sekolah, masa nak park moto tu tetibe moto laju je tak boleh brek..mungkn di sababkan kasuk McDonald ni kot..di sebabkan tak boleh brek tu la saya dengan rela hati membiarkan diri dan moto langgar je lori tu..adoi..!! terkehel tangan..sakit mak oi..tahan jap, gi bayar hutang dulu..


pas tu, ingat nak biakan jek tangan ni..tapi lain macam jek, sok lari jap g sepital pasir gudang..bayar singgit jek..doktor kate, retak..what????boleh cacat ke??haha..doktor girl tu pun tlg balot kan tangan saya ni..cantik beb..cun..bulu mata 5 cm..(tipu2) k, pas tu dia suro amek ubat sapu..aikk xde ubat pil?? mm amek je la..bising lak..


sampai kat uma, cek moto ok x..hehe..ok2..xde kesan pape..tangan yang bebalot ni seluk dalam beg..wat line clear..masuk uma salam mak..hehe..solehah..terus naik atas hhuuuaaaaa!!! nagis2 sakit ooo....terus tetido..
beginilah cerita nya..


eh eh eh..awat lari tajuk asal nih..mm da alang2 nak post ni kan bia bagi korang bace sampai muntah2..jahat2..k lah, berbalik pada tajuk..memandangkan sekarang dah tahun baru sure ramai orang pasang azam baru..tapi ni rasanya fist time pasang azam..betol..selama ni asal tahun baru what dun know je..kali ni memang ada azam..


nak pastikan azam ni betol2 tercapai, saya lukis besar2 azam saya ni tampal kat bilik..hehe..nak tau tak, saya dulu kurus sangat3..kering tahap cicak kobeng la..erkk??sebab apa???sebab dulu saya aktif bersilat di gelanggang, berzapin, berkuda kepang, berkompang di majlis kawen..hari2 saya penuh dengan aktiviti di sekolah dan di gelanggang training..


tapi semuanya berubah bila saya berhenti semua tu dan berpindah..form 5 duduk dengan abang memang sangat menyeksakan..dia sumbat saya makan macam2..akhirnya berat badan meningkat dari 36kg ke 50kg..gile ko x pena rasa 40kg terus naik 50kg..haha..bila form 6 dok ngan mak abah peh gila rumah baru tak kenal sesape..nak cari kawan pun takot..akhir nya duduk la saya sorang di sini tanpa kawan..xde aktiviti lain..makan je..amek ko..gemok terus..huuaaa...sedih2...


ni la saya dulu..kurus je..
tengok, tu baju ehem3..lagi besa dari saya..

ni la saya sekarang..
cam takde beza jek..
diam la ko!!!!

so, this year..baru nak sedar diri tu da gemok!! azam baru saya untuk disiplinkan siri ikut time table waktu makan yang dinamik..hasil penelitian oleh si dia dengan jayanya..yup..saya akan cuba sedaya upaya berkuat kuasa isnin ni..!!!

jadual makan saya

isnin---dan---khamis
PUASA..ok??













selasa---jumaat---dan--ahad
makan macam biase..
amek protien..                                                        


rabu---dan---sabtu
kena jadi vegetarian..
sayur dan buah kan???













ok..saya cume mengharapkan diet saya berjaya..selain tu saya jugak wat senaman sampingan..1 hari 20 ke 30 minit skipping 1000times non-stop..ya ampun...boleh kah???


haha..selamat berjaya..so kepasa readers yang baca entry ni, boleh jugak amalkan dengan cara yang sihat..


AisHaH@Eca/photo..editor

3 comments:

emynur said...

weh...
jumaat diet biase la..
bkn vege...
slh ni..

aishah rahman said...

eh eh eh..dlm msj xde tlis ari jmaat..ade rabu rabu dan sabtu vege..so sy agk2 yg rabu 1 lg 2 jmaat..gerr..slh ea..k2..tuka blik..

zUlaikha rAzak said...

hahaha..gado lah korang sampai lebam..
mak x amek port nyah..kah3