salam..
sedar tak sedar dah tinggal seminggu jek lagi hari yang kita ada untuk berpuasa.. dan waktu2 macam ni masa yang di tunggu2 iaitu malam laitulqadar.. masa2 macam ni jugak la orang berpusu2 ke pasaraya untuk persiapan raya..
tapi satu part yang aku rasa patut untuk persiapan raye ni adalah makan..kuih raya dan makanan raya.. korang rasa patut tak buat kuih raya?? atau korang rasa beli jek la senang.. sibuk sekarang kerja..raya pun sekejap.. tapi pernah tak korang terfikir akan datang mana?? maksud aku, masa muda2 ni tak latih dari buat kuih raya sendiri..tapi beli aja.. macam mana pulak bila kita akan datang?? ilmu apa yang kita nak turunkan pada waris kita..???
salah satu ilmu tu adalah ilmu buat kuih raya.. raya setahun sebulan.. ramadhan pun setahun sebulan.. waktu tu lah paling berharga.. betapa meriahnya buat kuih raya dengan mak.. uli adunan.. pastu bakar.. hasil yang sedap pun lebih berharga dari beli kat kedai..
teringat masa kecik2 dulu.. asal puase jek mesti waktu tu cuti sekolah.. balik kampung teman nenek.. then, pagi2 lepas sahur tengok nenek buat kuih raya.. kalau buat dodol tu sampai itam legam muka terbako dek asap kayu api.. macam tu jugak buat rempeyek dan tumpi..bila buat bahulu tu.. sampai terlentok2 dok tunggu nenek ciap ayak telot 40 bijik.. lama betul.. tapi tu la petua nenek.. hasilnya bahulu yang sangat lembut.. even hangus pun still sedap.. tu la istimewanya buat kiuh raya sendiri..
tapi sayang.. waktu tu aku masih kecik.. nenek tak dapat turunkan ilmu dia pada aku.. sekarang segalanya canggih.. cari jek la dekat tenet ni.. dah boleh buat kuih raya sendiri.. kalau jadik, cuba create something new pada resepi tu.. kan lebih bagus..
apa lagi nak cakap pasal raya ni?? haaa... siapa pandai anyam ketupat?? ni lagi satu ilmu istimewa.. korang patut blaja anyam ketupat.. tahun ni aku kena anyam 150 bijik.. abis la bersengkang mata.. tak pe.. walaupun raya dua ari jek tapi rasa jugak kan..
ok la sampai sini dulu.. selamat membuat persiapan raya ok..daa~
sedar tak sedar dah tinggal seminggu jek lagi hari yang kita ada untuk berpuasa.. dan waktu2 macam ni masa yang di tunggu2 iaitu malam laitulqadar.. masa2 macam ni jugak la orang berpusu2 ke pasaraya untuk persiapan raya..
tapi satu part yang aku rasa patut untuk persiapan raye ni adalah makan..kuih raya dan makanan raya.. korang rasa patut tak buat kuih raya?? atau korang rasa beli jek la senang.. sibuk sekarang kerja..raya pun sekejap.. tapi pernah tak korang terfikir akan datang mana?? maksud aku, masa muda2 ni tak latih dari buat kuih raya sendiri..tapi beli aja.. macam mana pulak bila kita akan datang?? ilmu apa yang kita nak turunkan pada waris kita..???
salah satu ilmu tu adalah ilmu buat kuih raya.. raya setahun sebulan.. ramadhan pun setahun sebulan.. waktu tu lah paling berharga.. betapa meriahnya buat kuih raya dengan mak.. uli adunan.. pastu bakar.. hasil yang sedap pun lebih berharga dari beli kat kedai..
teringat masa kecik2 dulu.. asal puase jek mesti waktu tu cuti sekolah.. balik kampung teman nenek.. then, pagi2 lepas sahur tengok nenek buat kuih raya.. kalau buat dodol tu sampai itam legam muka terbako dek asap kayu api.. macam tu jugak buat rempeyek dan tumpi..bila buat bahulu tu.. sampai terlentok2 dok tunggu nenek ciap ayak telot 40 bijik.. lama betul.. tapi tu la petua nenek.. hasilnya bahulu yang sangat lembut.. even hangus pun still sedap.. tu la istimewanya buat kiuh raya sendiri..
tapi sayang.. waktu tu aku masih kecik.. nenek tak dapat turunkan ilmu dia pada aku.. sekarang segalanya canggih.. cari jek la dekat tenet ni.. dah boleh buat kuih raya sendiri.. kalau jadik, cuba create something new pada resepi tu.. kan lebih bagus..
apa lagi nak cakap pasal raya ni?? haaa... siapa pandai anyam ketupat?? ni lagi satu ilmu istimewa.. korang patut blaja anyam ketupat.. tahun ni aku kena anyam 150 bijik.. abis la bersengkang mata.. tak pe.. walaupun raya dua ari jek tapi rasa jugak kan..
ok la sampai sini dulu.. selamat membuat persiapan raya ok..daa~
No comments:
Post a Comment